Owady i inne przysmaki odc. 01
Entomolog Morgane Merien wyrusza w fascynującą, kulinarną podróż. Postanawia dowiedzieć się więcej o jedzeniu robaków. Okazuje się, że spożywanie tych wywołujących powszechne obrzydzenie małych stworzeń nie jest niczym nowym – w ponad 130 krajach na całym świecie owady są częścią lokalnej diety. Ekspertka spotka się z osobami, które z apetytem zjadają owady. Postara się dowiedzieć czegoś więcej o jadalnych owadach, a następnie wymyślić z nich potrawę, którą przygotuje wraz ze sceptycznie nastawionymi do przyrządzania insektów młodymi szefami kuchni. Dzięki opowieściom o przepisach na owady z całego świata Morgane ma nadzieję zachęcić innych do spróbowania dań z robaków. Przy okazji poszuka odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób to miniaturowe źródło pożywienia może rozwiązać niektóre z największych problemów ludzkości. W pierwszym odcinku Morgane spotyka Tuię i Ateę, aby dowiedzieć się więcej o jadalnych owadach z Nowej Zelandii. W tym celu będą musiały udać się do buszu.
Kraj produkcji: Kanada, Nowa Zelandia
Rok produkcji: 2021
Galeria
Zobacz także


