7 kwietnia, na XXI Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie, odbędzie się XII edycja Festiwalu Kuchni Greckiej, stworzonego przez Teo Vafidisa.
Teo Vafidis, z pochodzenia Grek, a z zawodu ekspert i doradca kulinarny, jest ambasadorem kultury i kuchni greckiej w Polsce. W ramach przybliżania Polakom greckich tradycji, zorganizował Festiwal Kuchni Greckiej, który skierowany jest zarówno do hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni, kucharzy, jak i konsumentów.
Każdego roku ekipy kucharzy z całej Polski, pod okiem międzynarodowego profesjonalnego Jury przygotowują autorskie dania z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów.
Konkurs jest jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Towarzyszą mu liczne atrakcje, jak pokazy kulinarne z całego świata, prezentacje firm i degustacje smakowitych potraw.
W tym roku w kulinarnej rywalizacji udział wezmą: Mateusz Biaduń (QUBIK BISTRO, Janki), Kamil Zyśk (Restauracja Videlec, Warszawa), Krzysztof Chłopek (Hotel Rado****, Sarnów), Konrad Kurzajewski (Restauracja FIGA, Plewiska), Radosław Kosiorek (Hotel i restauracja Piano, Lublin), Paweł Kubera (Hotel DeSilva Premium, Poznań), Dawid Walas (Fabryka Wełny Hotel&SPA, Pabianice), Maciej Undziakiewicz (Zamek Dubiecko, Dubiecko), Sławomir Saguła (Rezydencja Gubałówka, Kościelisko).
Prace konkursowe oceniać będzie Jury profesjonalne, w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Artur Świerżewski, Kurt Scheller, oraz Jury gwiazdorskie, w składzie: Łukasz Nowicki, Jarosław Kret, Zygmunt Chajzer, Tomasz Kozłowicz.