"Gwiazdy na talerzu" to program rozrywkowy, w którym najpopularniejsi artyści pojawią się w ciekawych restauracjach w różnych miastach, bynajmniej jednak nie jako goście, ale… jako kucharze. Pod okiem szefa kuchni ugotują wybraną z karty potrawę. Przy okazji opowiedzą o swoich projektach muzycznych i zdradzą zakulisowe anegdoty. Program prowadzi Agata Solarska.
ODCINEK 8: KOBRANOCKA
emisja: niedziela 8 grudnia, 21:25 / powtórka: czwartek 14 grudnia, 18:00
"Kobra w menu"
Andrzej „Kobra” Kraiński z zespołu Kobranocka przypala ponoć nawet wodę na herbatę, ale my nie mamy dla niego taryfy ulgowej. Jego zadanie to przygotowanie truflowego tagliatelle z sosem z grzybów leśnych i szynki parmeńskiej. Prawdziwie hardrockowe zadanie – ale od czego ma się kumpli z zespołu. Jacek „Szybki Kazik” Bryndal ma sporą presję na sobie – jego pseudonim zobowiązuje!
Oto przepis na truflowe tagliatelle:
Truflowe tagliatelle z sosem z grzybów leśnych i szynki parmeńskiej
Składniki:
450g mąki pszennej
4 jajka
1 łyżka pasty truflowej
100g szynki parmeńskiej
1 łyżka masła
½ cebuli
2 ząbki czosnku
300g grzybów leśnych
50 ml białego wina
0,5 litra śmietanki
Tymianek, sól, świeżo mielony pieprz
Parmezan
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać jajka, ze szczyptą soli i pastą truflową. Wsypać przesianą mąkę, zagnieść i wyrobić ciasto na makaron. Odstawić na kilka minut do wypoczęcia.
- Pokroić grzyby w grube plastry.
- Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć szynkę parmeńską, zdjąć z patelni i odłożyć na później.
- Na tej samej patelni, na maśle podsmażyć cebulę, czosnek, potem grzyby. Delikatnie oprószyć solą, pieprzem i podlać białym winem.
- Po odparowaniu wina wlać śmietankę i gotować, aż sos nam się zredukuje. Dodać tymianek, doprawić do smaku solą i tartym parmezanem. Zdjąć z ognia.
- Rozwałkować i pokroić makaron. Ugotować go we wrzącej i osolonej wodzie.
- Ugotowany makaron wymieszać z sosem, nałożyć na talerze i rozłożyć na nim chipsy z szynki parmeńskiej. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem, płatkami parmezanu i udekorować tymiankiem
——————————————————————————————————————————————————————————————————————
POPRZEDNIO:
Odcinek 1: Stan Borys
emisja: niedziela 22 października, 18:05 / powtórka: piątek 27 października, 18:00
"Stan prosto ze stanów"
Wracający z USA Stan Borys udowadnia, że wiek to tylko liczba. Co sprawia, że jest w tak świetnej formie? Zainteresowanie filozofią Wschodu, moc bursztynu czy miłość do dużo młodszej partnerki? Kiedyś wyśpiewał jej imię… a u nas ukochanej Annie recytuje, śpiewa i serwuje tatara z tuńczyka, a to wszystko pod okiem szefa kuchni Roberta Skubisza. Zapraszamy na spotkanie Mistrzów.
Popisowe danie Stana Borysa to tatar z tuńczyka. Oto przepis:
Tatar z tuńczyka
Składniki:
100 g tuńczyka krojonego w kostkę
8 g szalotki
8 g ogórka świeżego- krojony w drobniutką kostkę
25 g awokado
5 ml cytryny
10 ml sosu sojowego
5 ml sosu rybnego
4 g siekanej kolendry
4 g dymki
1 g soli
1 g pieprzu
Limonka 1/8 całej sztuki
Sposób przygotowania:
- Tuńczyka doprawić dressingiem, dodać salsę, pieprz i siekaną kolendrę
- W ringu wyłożyć doprawione awokado, wypoziomować i wyłożyć tuńczyka, udekorować limonką i dymką oraz listkiem kolendry
- Talerz polać dookoła dressingiem
ODCINEK 2: WILKI
emisja: niedziela 29 października, 18:05 / powtórka: piątek 3 listopada, 18:00
"Ciągle Młode Wilki"
Robert Gawliński wraz z synem Beniaminem z zespołu Wilki w kuchni mają prawdziwie wilczy apetyt, dlatego ostrzą sobie zęby aż na dwa dania – sałatkę wiejską z owczym serem i makaron z krewetkami. Zabiorą nas w sentymentalną podróż nie tylko przez 25 lat zespołu, ale także do…Grecji, która, jak się okazuje, jest ich drugim domem. I jak w Grecji – czeka nas prawdziwa biesiada z muzyką!
Popisowe dania Wilków to sałatka grecka oraz makaron z krewetkami. Oto przepisy:
Sałatka grecka
Składniki:
2 pomidory
4 ogórki gruntowe
1/2 czerwonej cebuli
1/2 szklanki czarnych oliwek
250 g sera owczego
4 łyżeczki suszonego oregano
4 łyżki oliwy extra virgin
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki.
- Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na grubsze półplasterki. Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki.
- Wszystkie składniki umieścić w jednej większej salaterce i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Na wierzchu położyć plastry sera. Posypać suszonym oregano i polać oliwą.
Makaron z krewetkami
Składniki:
10-12 krewetek
150g makaronu spaghetti
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1/4 szklanka białego wina
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
200g pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
- Mrożone krewetki rozmrozić, następnie obrać z pancerzy, pozostawiając ogonki. Naciąć pośrodku wypukły grzbiet krewetki i sprawdzić czy nie trzeba usunąć jelita. Oczyszczone krewetki umyć i osuszyć
- Zagotować wodę na makaron, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić makaron, zachowując ok. ¼ szklanki wody po makaronie
- Na patelni podgrzać oliwę, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i lekko go zarumienić, dodać masło i krewetki, posolić, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 15 sekund z każdej strony. Wlać wino, a po chwili dodać natkę pietruszki i pokrojone pomidorki koktajlowe. Co chwilę mieszając, smażyć na większym ogniu przez ok. minutę, aż pomidorki zmiękną
- Włożyć ugotowany makaron wraz z odłożoną wodą i na większym ogniu zagotować, można 2-3 razy potrząsnąć patelnią, tak aby delikatnie podrzucić makaron do góry i trochę go napowietrzyć. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
ODCINEK 3: PECTUS
emisja: niedziela 5 listopada, 18:05 / powtórka: piątek 10 listopada, 18:00
"Sportowa siła braci"
Prosto z murawy Mistrzostw Świata Artystów w piłce nożnej na gorący piasek w…Legnicy. To nie iluzja! Chłopaki z zespołu Pectus wiedzą, że najlepszą obroną jest atak, dlatego gorące słońce pokonają przygotowaniem kolorowych owocowych koktajli. Tylko bez spalonych!
Popisowe danie zespołu Pectus to koktajl owocowy. Oto przepis:
Koktajl owocowy
Składniki:
1 dojrzały ananas
1/2 arbuza
3 pomarańcze
kiść winogron
300 g truskawek
150 g malin
3 kiwi
2 limonki
świeża mięta
1 litr ulubionego soku owocowego
Sposób przygotowania:
- Owoce umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części
- Wrzucić do blendera, dodać miętę, zalać sokiem
- Zmiksować i przelać do szklanek z lodem
- Udekorować truskawką, plasterkiem pomarańczy, ananasa lub limonki oraz listkami mięty
- Pić od razu!
ODCINEK 4: RED LIPS
emisja: niedziela 12 listopada, 18:05 / powtórka: piątek 17 listopada, 18:00
"Buziaki dla strusia"
Ruda z zespołu Red Lips nigdy nie chowa głowy w piasek! Przygotowanie krwistego steka ze strusia to dla niej tylko kolejne wyzwanie. Czy taki mocny temperament to dobra recepta na kruche mięso? Na szczęście mieliśmy dużo czerwonego wina prosto z Winobrania w Zielonej Górze, żeby Rudej trochę pomóc. Patelnie i gitary rozgrzaliśmy do czerwoności. No tak, kobiety, wino, śpiew….
Oto przepis na strusia:
Stek ze strusia sous-vide
Składniki:
200 gram udźca ze strusia
dwa duże ziemniaki
lampka wina
konfitura z czarnej porzeczki
miód
szafran
śmietanka 30%
masło
szafran
sól pieprz czosnek tymianek
Sposób przygotowania:
- Udziec ze strusia sous vide po obróbce cieplnej w temperaturze 62 stopnie smażymy na maśle, na pełnym ogniu, po minucie z każdej strony.
- Ziemniaki gotujemy do całkowitej miękkości, a następnie ubijamy je z masłem i szafranem do momentu uzyskania gładkiego puree.
- Sos z czerwonego wina: wlewamy jedna lampkę czerwonego wina i czekamy do momentu zagotowania, następnie dodajemy łyżkę miodu i konfiturę z czarnej porzeczki. Dodajemy tymianek do aromatu i podkreślamy smak szczypta soli i pieprzu.
ODCINEK 5: JOSE TORRES
emisja: niedziela 19 listopada, 21:20 / powtórka: piątek 24 listopada, 18:00
"Salsa gęsiego"
Nasz hit eksportowy coraz lepiej radzi sobie na polskich stołach. Nie należy się bać jej przygotowania, co w oryginalny sposób pokazuje Jose Torres w kolejnym odcinku „Gwiazd na talerzu”, na którego czeka prawdziwe kulinarne wyzwanie – rolada z gęsi. Jose jest jednak artystą nie tylko na scenie i zaskoczy widzów przygotowaniem dania z egzotycznym twistem, a raczej… salsą, bo w końcu salsa po hiszpańsku to właśnie sos. Czy na widok przygotowanego dania dostaniemy gęsiej skórki? Przekonajcie się sami!
Oto przepis na gęś:
Rolady z gęsi
Składniki:
1 gęś
300 g mięsa z gęsi ( np. ½ piersi gęsiej)
1 gęsia wątróbka
2 łyżki bułki tartej
2 jaja
2 pęczki zielonej pietruszki
¼ ananasa
50g suszonych śliwek
przyprawy (sól, pieprz, majeranek,kolendra)
Sposób przygotowania:
- Ananas pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni przez ok 6 minut. Śliwki pokroić.
- Mięso z piersi gęsiej zmielić w maszynce do mięsa. Wątróbkę i zieloną pietruszkę posiekać nożem. Dokładnie wymieszać mielone mięso z wątróbką i pietruszką.
- Dodać bułkę tartą, jajka, dwie łyżki wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Otrzymany farsz podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać ananasy a do drugiej suszone śliwki, wymieszać.
- Gęś dokładnie umyć, wyluzować (usunąć kości korpusu ze środka, pozostawiając tylko kości skrzydeł i udek, nie naruszając skóry).Otrzymany płat mięsa podzielić wzdłuż na dwie części. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, odstawić na kilka godzin do lodówki.
- Rozłożyć płaty mięsa, na środku każdego z nich nałożyć farsz ( na jednym farsz z ananasem, na drugim z suszoną śliwką, złożyć brzegami do siebie, spiąć wykałaczkami, zasznurować dratwą.
- Ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 30 minut, a po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 160°C, dolać pól szklanki ciepłej wody, przykryć, piec ok. 2,5 godziny.
ODCINEK 6: VOX
emisja: niedziela 26 listopada, 21:20 / powtórka: piątek 1 grudnia, 18:00
"Trzej muszkieterowie z Zamościa"
Jeden za wszystkich – wszyscy za jednego! Jurek, Witek i Darek z zespołu VOX wyznają tę zasadę na scenie od lat. Przepis na drużynowy sukces już znają, tylko jak poradzą sobie w kuchni, kiedy będą potrzebować lidera? Czy stoczą zwycięski pojedynek z…wędzarką? Gitary i noże kuchenne w dłoń!
Oto przepisy na wędzonego pstrąga i kiełbasę:
Wędzony pstrąg
Składniki:
4 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki przyprawy typu Vegeta Natur / bez konserwantów!
woda
Sposób przygotowania:
- Przyprawy zagotować w 100 ml wody, potem uzupełnić wodą do 1l, dodać 1,5 łyżki soli.
- Ostudzoną zalewą zalać pstrągi, moczyć co najmniej 3 h.
- Wędzimy do złotego koloru, max. 1 h.
Kiełbasa
Składniki:
1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
1 kg szynki pokrojonej w kostkę (ok. 2 cm)
1 kg zmielonego podgardla, słoniny lub tłustego boczku
50 g soli
przyprawy do smaku: czosnek granulowany lub świeży, kolendra, majeranek, pieprz czarny mielony, szczypta jałowca, tymianek
Sposób przygotowania:
- Mięso wymieszać i masować tak długo, aż będzie kleiste (test kulki)
- Nadziać jelita
- Wędzić na jasnobrązowy kolor przez ok. 1,5 h.
ODCINEK 7: ŁZY
emisja: niedziela 3 grudnia, 21:20 / powtórka: piątek 8 grudnia, 18:00
"Grillowane gitary"
Wieprzowina, polskie warzywa, stogi siana, grill i gitary. Na piknik zaprosiliśmy Sarę Chmiel z zespołu Łzy. Chłopaki z zespołu głodni po koncercie, a szef kuchni mówi, że z wieprzowiną na grillu nie należy się spieszyć. Klucz to precyzja, ale Sara niczego się nie boi i w swojskich klimatach odnalazła się błyskawicznie. Chyba na koniec będzie mogła zaśpiewać kultowego „Narcyza…” bez żadnego wstydu… To będzie prawdziwy festiwal smaków.
Oto przepis na szaszłyki zespołu Łzy:
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych
Składniki:
800 g polędwiczki wieprzowej
200 g boczku wędzonego
100 g suszonych śliwek
400 g pomidorów koktajlowych
400 g jogurtu naturalnego
100 g ostrej musztardy
50 g miodu
świeży tymianek i rozmaryn
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki wieprzowe obmyć, oczyścić z błon. Następnie pokroić na plastry szerokości 2-3 cm, delikatnie rozgnieść ręką.
- Przygotować marynatę z jogurtu , musztardy i miodu. Wszystko razem wymieszać dodać sól, pieprz, posiekane świeże zioła.
- Polędwiczki marynować 12 godzi w lodówce
- Po zamarynowaniu każdą polędwiczkę naciąć przez środek i faszerować suszoną śliwką.
- Nadziane polędwiczki owinąć plastrem boczku i nadziać na szpilkę do szaszłyków, na przemian z pomidorem koktailowym, aż do końca szpilki.
- Szaszłyki grillować na dobrze rozgrzanym grillu