"Gwiazdy na talerzu" w Zoom TV - Zoom TV
wróć do listy
20.10.2017

“Gwiazdy na talerzu” w Zoom TV

"Gwiazdy na talerzu" to program rozrywkowy, w którym najpopularniejsi artyści pojawią się w ciekawych restauracjach w różnych miastach, bynajmniej jednak nie jako goście, ale… jako kucharze. Pod okiem szefa kuchni ugotują wybraną z karty potrawę. Przy okazji opowiedzą o swoich projektach muzycznych i zdradzą zakulisowe anegdoty. Program prowadzi Agata Solarska.

ODCINEK 8: KOBRANOCKA

emisja: niedziela 8 grudnia, 21:25 / powtórka: czwartek 14 grudnia, 18:00

"Kobra w menu"

Andrzej „Kobra” Kraiński z zespołu Kobranocka przypala ponoć nawet wodę na herbatę, ale my nie mamy dla niego taryfy ulgowej. Jego zadanie to przygotowanie truflowego tagliatelle z sosem z grzybów leśnych i szynki parmeńskiej. Prawdziwie hardrockowe zadanie – ale od czego ma się kumpli z zespołu. Jacek „Szybki Kazik” Bryndal ma sporą presję na sobie – jego pseudonim zobowiązuje!

 

Oto przepis na truflowe tagliatelle:

Truflowe tagliatelle z sosem z grzybów leśnych i szynki parmeńskiej

Składniki:

450g mąki pszennej

4 jajka

1 łyżka pasty truflowej

100g szynki parmeńskiej

1 łyżka masła

½ cebuli

2 ząbki czosnku

300g grzybów leśnych

50 ml białego wina

0,5 litra śmietanki

Tymianek, sól, świeżo mielony pieprz

Parmezan

 

Sposób przygotowania:

 

  1. W misce wymieszać jajka, ze szczyptą soli i pastą truflową. Wsypać przesianą mąkę, zagnieść i wyrobić ciasto na makaron. Odstawić na kilka minut do wypoczęcia.
  2. Pokroić grzyby w grube plastry.
  3. Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć szynkę parmeńską, zdjąć z patelni i odłożyć na później.
  4. Na tej samej patelni, na maśle podsmażyć cebulę, czosnek, potem grzyby. Delikatnie oprószyć solą, pieprzem i podlać białym winem.
  5. Po odparowaniu wina wlać śmietankę i gotować, aż sos nam się zredukuje. Dodać tymianek, doprawić do smaku solą i tartym parmezanem. Zdjąć z ognia.
  6. Rozwałkować i pokroić makaron. Ugotować go we wrzącej i osolonej wodzie.
  7. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, nałożyć na talerze i rozłożyć na nim chipsy z szynki parmeńskiej. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem, płatkami parmezanu i  udekorować tymiankiem

 

——————————————————————————————————————————————————————————————————————

POPRZEDNIO:

Odcinek 1: Stan Borys

emisja: niedziela 22 października, 18:05 / powtórka: piątek 27 października, 18:00

"Stan prosto ze stanów"

Wracający z USA Stan Borys udowadnia, że wiek to tylko liczba. Co sprawia, że jest w tak świetnej formie? Zainteresowanie filozofią Wschodu, moc bursztynu czy miłość do dużo młodszej partnerki? Kiedyś wyśpiewał jej imię… a u nas ukochanej Annie recytuje, śpiewa i serwuje tatara z tuńczyka, a to wszystko pod okiem szefa kuchni Roberta Skubisza. Zapraszamy na spotkanie Mistrzów.

Popisowe danie Stana Borysa to tatar z tuńczyka. Oto przepis:

Tatar z tuńczyka

Składniki:

100 g tuńczyka krojonego w kostkę

8 g szalotki

8 g ogórka świeżego- krojony w drobniutką kostkę 

25 g awokado

5 ml cytryny

10 ml sosu sojowego

5 ml sosu rybnego

4 g siekanej kolendry

4 g dymki

1 g soli

1 g pieprzu

Limonka 1/8 całej sztuki

 

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka doprawić dressingiem, dodać salsę, pieprz i siekaną kolendrę
  2. W ringu wyłożyć doprawione awokado, wypoziomować i wyłożyć tuńczyka, udekorować limonką i dymką oraz listkiem kolendry
  3. Talerz polać dookoła dressingiem

 

ODCINEK 2: WILKI

emisja: niedziela 29 października, 18:05 / powtórka: piątek 3 listopada, 18:00

"Ciągle Młode Wilki"

Robert Gawliński wraz z synem Beniaminem z zespołu Wilki w kuchni mają prawdziwie wilczy apetyt, dlatego ostrzą sobie zęby aż na dwa dania – sałatkę wiejską z owczym serem i makaron z krewetkami. Zabiorą nas w sentymentalną podróż nie tylko przez 25 lat zespołu, ale także do…Grecji, która, jak się okazuje, jest ich drugim domem. I jak w Grecji – czeka nas prawdziwa biesiada z muzyką!

Popisowe dania Wilków to sałatka grecka oraz makaron z krewetkami. Oto przepisy:

Sałatka grecka

Składniki:

2 pomidory

4 ogórki gruntowe

1/2 czerwonej cebuli

1/2 szklanki czarnych oliwek

250 g sera owczego

4 łyżeczki suszonego oregano

4 łyżki oliwy extra virgin

świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki.
  2. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na grubsze półplasterki. Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki.
  3. Wszystkie składniki umieścić w jednej większej salaterce i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Na wierzchu położyć plastry sera. Posypać suszonym oregano i polać oliwą.

 

Makaron z krewetkami

Składniki:

10-12 krewetek

150g makaronu spaghetti

1 ząbek czosnku

pół pęczka natki pietruszki

1/4 szklanka białego wina

3 łyżki oliwy

2 łyżki masła

200g pomidorków  koktajlowych

 

Sposób przygotowania:

  1. Mrożone krewetki rozmrozić, następnie obrać z pancerzy, pozostawiając ogonki. Naciąć pośrodku wypukły grzbiet krewetki i sprawdzić czy nie trzeba usunąć jelita. Oczyszczone krewetki umyć i osuszyć
  2. Zagotować wodę na makaron, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić makaron, zachowując ok. ¼ szklanki wody po makaronie
  3. Na patelni podgrzać oliwę, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i lekko go zarumienić, dodać masło i krewetki, posolić, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 15 sekund z każdej strony. Wlać wino, a po chwili dodać natkę pietruszki i pokrojone pomidorki koktajlowe. Co chwilę mieszając, smażyć na większym ogniu przez ok. minutę, aż pomidorki zmiękną
  4. Włożyć ugotowany makaron wraz z odłożoną wodą i na większym ogniu zagotować, można 2-3 razy potrząsnąć patelnią, tak aby delikatnie podrzucić makaron do góry i trochę go napowietrzyć. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.

 

ODCINEK 3: PECTUS

emisja: niedziela 5 listopada, 18:05 / powtórka: piątek 10 listopada, 18:00

"Sportowa siła braci"

Prosto z murawy Mistrzostw Świata Artystów w piłce nożnej na gorący piasek w…Legnicy. To nie iluzja! Chłopaki z zespołu Pectus wiedzą, że najlepszą obroną jest atak, dlatego gorące słońce pokonają przygotowaniem kolorowych owocowych koktajli. Tylko bez spalonych!

 

 

Popisowe danie zespołu Pectus to koktajl owocowy. Oto przepis:

Koktajl owocowy

Składniki:

1 dojrzały ananas

1/2 arbuza

3 pomarańcze

kiść winogron

300 g truskawek

150 g malin

3 kiwi

2 limonki

świeża mięta

1 litr ulubionego soku owocowego

 

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części
  2. Wrzucić do blendera, dodać miętę, zalać sokiem
  3. Zmiksować i przelać do szklanek z lodem
  4. Udekorować truskawką, plasterkiem pomarańczy, ananasa lub limonki oraz listkami mięty
  5. Pić od razu!

 

ODCINEK 4: RED LIPS

emisja: niedziela 12 listopada, 18:05 / powtórka: piątek 17 listopada, 18:00

"Buziaki dla strusia"

Ruda z zespołu Red Lips nigdy nie chowa głowy w piasek! Przygotowanie krwistego steka ze strusia to dla niej tylko kolejne wyzwanie. Czy taki mocny temperament to dobra recepta na kruche mięso? Na szczęście mieliśmy dużo czerwonego wina prosto z Winobrania w Zielonej Górze, żeby Rudej trochę pomóc. Patelnie i gitary rozgrzaliśmy do czerwoności. No tak, kobiety, wino, śpiew….

Oto przepis na strusia:

Stek ze strusia sous-vide 

Składniki:

200 gram udźca ze strusia

dwa duże ziemniaki

lampka wina

konfitura z czarnej porzeczki

miód

szafran

śmietanka 30%

masło

szafran

sól pieprz czosnek tymianek

 

Sposób przygotowania:

  1. Udziec ze strusia sous vide po obróbce cieplnej w temperaturze 62 stopnie smażymy na maśle, na pełnym ogniu, po minucie z każdej strony.
  2. Ziemniaki gotujemy do całkowitej miękkości, a następnie ubijamy je z masłem i szafranem do momentu uzyskania gładkiego puree.
  3. Sos z czerwonego wina: wlewamy jedna lampkę czerwonego wina i czekamy do momentu zagotowania, następnie dodajemy łyżkę miodu i konfiturę z czarnej porzeczki. Dodajemy tymianek do aromatu i podkreślamy smak szczypta soli i pieprzu.

 

ODCINEK 5: JOSE TORRES

emisja: niedziela 19 listopada, 21:20 / powtórka: piątek 24 listopada, 18:00

"Salsa gęsiego"

Nasz hit eksportowy coraz lepiej radzi sobie na polskich stołach. Nie należy się bać jej przygotowania, co w oryginalny sposób pokazuje Jose Torres w kolejnym odcinku „Gwiazd na talerzu”, na którego czeka prawdziwe kulinarne wyzwanie – rolada z gęsi. Jose jest jednak artystą nie tylko na scenie i zaskoczy widzów przygotowaniem dania z egzotycznym twistem, a raczej… salsą, bo w końcu salsa po hiszpańsku to właśnie sos. Czy na widok przygotowanego dania dostaniemy gęsiej skórki? Przekonajcie się sami!

Oto przepis na gęś:

Rolady z gęsi

Składniki:

1 gęś

300 g mięsa z gęsi ( np. ½ piersi gęsiej)

1 gęsia wątróbka

2 łyżki bułki tartej

2 jaja

2 pęczki zielonej pietruszki

¼ ananasa

50g suszonych śliwek

przyprawy (sól, pieprz, majeranek,kolendra)

 

Sposób przygotowania:

  1. Ananas pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni przez ok 6 minut. Śliwki pokroić.
  2. Mięso z piersi gęsiej zmielić w maszynce do mięsa. Wątróbkę i zieloną pietruszkę posiekać nożem. Dokładnie wymieszać mielone mięso z wątróbką i pietruszką.
  3. Dodać bułkę tartą, jajka, dwie łyżki wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Otrzymany farsz podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać ananasy a do drugiej suszone śliwki, wymieszać.
  4. Gęś dokładnie umyć, wyluzować (usunąć kości korpusu ze środka, pozostawiając tylko kości skrzydeł i udek, nie naruszając skóry).Otrzymany płat mięsa podzielić wzdłuż na dwie części. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, odstawić na kilka godzin do lodówki.
  5. Rozłożyć płaty mięsa, na środku każdego z nich nałożyć farsz ( na jednym farsz z ananasem, na drugim z suszoną śliwką, złożyć brzegami do siebie, spiąć wykałaczkami, zasznurować dratwą.
  6. Ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 30 minut, a po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 160°C, dolać pól szklanki ciepłej wody, przykryć, piec ok. 2,5 godziny.

 

ODCINEK 6: VOX

emisja: niedziela 26 listopada, 21:20 / powtórka: piątek 1 grudnia, 18:00

"Trzej muszkieterowie z Zamościa"

Jeden za wszystkich – wszyscy za jednego! Jurek, Witek i Darek z zespołu VOX wyznają tę zasadę na scenie od lat.  Przepis na drużynowy sukces już znają, tylko jak poradzą sobie w kuchni, kiedy będą potrzebować lidera? Czy stoczą zwycięski pojedynek z…wędzarką? Gitary i noże kuchenne w dłoń!

Oto przepisy na wędzonego pstrąga i kiełbasę:

 

Wędzony pstrąg

Składniki:

4 listki laurowe

8 ziaren ziela angielskiego

0,5 łyżeczki przyprawy typu Vegeta Natur / bez konserwantów!

woda

 

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawy zagotować w 100 ml wody, potem uzupełnić wodą do 1l, dodać 1,5 łyżki soli.
  2. Ostudzoną zalewą zalać pstrągi, moczyć co najmniej 3 h.
  3. Wędzimy do złotego koloru, max. 1 h.

 

Kiełbasa

Składniki:

1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej

1 kg szynki pokrojonej w kostkę (ok. 2 cm)

1 kg zmielonego podgardla, słoniny lub tłustego boczku

50 g soli

przyprawy do smaku: czosnek granulowany lub świeży, kolendra, majeranek, pieprz czarny mielony, szczypta jałowca, tymianek

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wymieszać i masować tak długo, aż będzie kleiste (test kulki)
  2. Nadziać jelita
  3. Wędzić na jasnobrązowy kolor przez ok. 1,5 h.

 

ODCINEK 7: ŁZY

emisja: niedziela 3 grudnia, 21:20 / powtórka: piątek 8 grudnia, 18:00

"Grillowane gitary"

Wieprzowina, polskie warzywa, stogi siana, grill i gitary. Na piknik zaprosiliśmy Sarę Chmiel z zespołu Łzy. Chłopaki z zespołu głodni po koncercie, a szef kuchni mówi, że z wieprzowiną na grillu nie należy się spieszyć. Klucz to precyzja, ale Sara niczego się nie boi i w swojskich klimatach odnalazła się błyskawicznie. Chyba na koniec będzie mogła zaśpiewać kultowego „Narcyza…” bez żadnego wstydu… To będzie prawdziwy festiwal smaków. 

Oto przepis na szaszłyki zespołu Łzy:

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Składniki:

800 g polędwiczki wieprzowej

200 g boczku wędzonego

100 g suszonych śliwek

400 g pomidorów koktajlowych

400 g jogurtu naturalnego

100 g ostrej musztardy

50 g miodu

świeży tymianek i rozmaryn

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki wieprzowe obmyć, oczyścić z błon. Następnie pokroić na plastry szerokości 2-3 cm, delikatnie rozgnieść ręką.
  2. Przygotować marynatę z jogurtu , musztardy i miodu. Wszystko razem wymieszać dodać sól, pieprz, posiekane świeże zioła.
  3. Polędwiczki marynować 12 godzi w lodówce
  4. Po zamarynowaniu każdą polędwiczkę naciąć przez środek i faszerować suszoną śliwką.
  5. Nadziane polędwiczki owinąć plastrem boczku i nadziać na szpilkę do szaszłyków, na przemian z pomidorem koktailowym, aż do końca szpilki.
  6. Szaszłyki grillować na dobrze rozgrzanym grillu

Zobacz również

Katarzyna Skrzynecka i Piotr Gąsowski powracają jako gwiazdy programu „Kabaretowe przeboje” w ZoomTV!
27.09.24r.
Katarzyna Skrzynecka i Piotr Gąsowski powracają jako gwiazdy programu „Kabaretowe przeboje” w ZoomTV!

„Kabaretowe przeboje” to codzienna dawka humoru w postaci rozrywkowego show pełnego największych gwiazd ...

więcej
Wygodny dom zamiast ciasnej kawalerki? Powraca „Dom w cenie mieszkania”!
26.09.24r.
Wygodny dom zamiast ciasnej kawalerki? Powraca „Dom w cenie mieszkania”!

Ceny mieszkań w miastach dalej rosną, a rynek nieruchomości staje się zagadką nawet dla ...

więcej
Nowe Pasmo na Zoom TV: Odkryj Intrygujące Tajemnice Wszechświata!
17.09.24r.
Nowe Pasmo na Zoom TV: Odkryj Intrygujące Tajemnice Wszechświata!

Już w październiku kanał Zoom TV zainauguruje codzienny cykl programowy poświęcony niewyjaś...

więcej
„Alf” wyląduje w Zoom TV już na początku września
28.08.24r.
„Alf” wyląduje w Zoom TV już na początku września

Jeśli kosmici naprawdę istnieją, to warto mieć nadzieję, że przypominają Alfa. Już 2 września ...

więcej

inne kanały